Cât ne costă dependența de benzină, motorină, petrol, combustibili fosili, de fapt: avertismentul pe care nu ar trebui să îi ignori

de: Alexandru Puiu
16 09. 2022

Cu tot efortul și propaganda din jurul îmbrățișării energiei regenerabile, realitatea este că, la nivel mondial, există o dependență acută de combustibili fosili, petrol, gaze naturale și, implicit, benzină și motorină.

Aflat într-o vizită oficială în Pakistan, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a atras atenția asupra unei probleme globale legată de consecințele dependenței noastre de combustibili fosili. În opinia oficialului, țările în curs de dezvoltare plătesc ”prețul” pentru situația globală, inclusiv prin efectele semnificativ mai grave la schimbărilor climatice pe care nu au nici o șansă să le combată. Nu de alta, dar Pakistan tocmai a fost devastată de inundații catastrofale.

Cât ne costă amânarea tranziției la energie regenerabilă

”Pakistanul şi alte ţări în curs de dezvoltarea plătesc un preţ îngrozitor pentru intransigenţa marilor emiţători (de gaze cu efect de seră – n.r.), care continuă să mizeze pe energiile fosile”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj publicat pe Twitter, înainte de a se deplasa spre regiunile inundate din sudul Pakistanului. ”De la Islamabad, lansez un apel mondial: opriţi această nebunie! Investiţi încă de pe acum în energii regenerabile. Puneţi capăt războiului împotriva naturii”, a insistat oficialul ONU.

Pentru context, inundații grave sunt în aproape fiecare colț al mapamondului, dar în țări sărace precum Pakistan, acestea s-au reflectat în decesul a aproximativ 1400 de persoane, din luna iunie și până în prezent. Aceste inundaţii, intensificate de schimbările climatice, s-au manifestat din cauza ploilor musonice torenţiale și au afectat o treime din teritoriul ţării, echivalentul suprafeței Marii Britanii, distrugând locuinţe, magazine, străzi, poduri şi recolte agricole.

Mesajul lui Guterres este, de fapt, un îndemn la adresa comunității internaționale de a susține financiar Pakistanul, care estimează că va avea nevoie de cel puțin 10 miliarde de dolari pentru a repara și reconstrui infrastructura avariată sau distrusă. Situația este cu atât mai complexă pentru această țară, având în vedere datoriile sale considerabile.

Postările pe Twitter vin la câteva zile după ce secretarul general ONU a clasificat ca fiind ”o nebunie, este o sinucidere colectivă”, indiferența globală față de schimbările climatice, mai ales în țările puternic industrializate.

Pakistanul este responsabil pentru mai puţin de 1% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (deţinând 3% din populaţia mondială), dar figurează pe locul al optulea în clasamentul celor mai ameninţate ţări din lume de fenomenele meteorologice extreme, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Germanwatch. Doar în 2022, cantitatea de precipitații a fost de cinci ori mai mare, comparativ cu mediile multianuale.